הכל נהיה מעייף? הסימנים הראשונים של אי ספיקת לב
אם אתם מתקשים לעלות קומה אחת, אם משקל הגוף עולה או שאתם מרגישים שהזקנה קפצה עליכם בבת אחת, כדאי שתשימו לב ללב שלכם. אז מה זה אי ספיקת לב בעצם?
It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.
אם אתם מתקשים לעלות קומה אחת, אם משקל הגוף עולה או שאתם מרגישים שהזקנה קפצה עליכם בבת אחת, כדאי שתשימו לב ללב שלכם. אז מה זה אי ספיקת לב בעצם?
בזמן האחרון, ההליכה לסופר נהייתה מאמץ עילאי. משחק עם הנכדים מרגיש בלתי אפשרי. אתם מרגישים שמשקל הגוף עלה, שהרגליים נפוחות. פתאום, הזקנה קפצה עליכם. אם משהו מכל זה מרגיש מוכר, ייתכן שאתם סובלים מאי ספיקת לב.
שריר הלב שלנו מזרים מדי יום בממוצע 10,000 ליטרים של דם, על ידי פעימות קבועות ומתמשכות של התכווצות והתרחבות. הדם נושא עמו חמצן וחומרים חיוניים אל עבר רקמות ואיברי הגוף ומפנה פסולת ופחמן דו-חמצני מאותן הרקמות.
כאשר התפקוד של שריר הלב נפגע והוא אינו מסוגל להתכווץ בצורה יעילה דיה, כמות ואיכות הזרמת הדם בגוף נפגעת, חומרי המזון והחמצן אינם מגיעים לכל הרקמות, תפקוד האיברים והרקמות נפגע, וחומרי הפסולות מצטברים בגוף ומהווים סכנה. המצב הזה נקרא אי ספיקת לב.
1% עד 2% מכלל האוכלוסייה יסבלו מאי ספיקת לב. בקרב בני 70 ומעלה השכיחות עולה לכ-10%.
רוב התסמינים של אי ספיקת לב מתאימים לשלל מחלות ותופעות, ולעיתים יש נטייה לבטל אותם או לשייכם למצבים כמו צינון או תהליכים טבעיים של הזדקנות. למה כדאי לשים לב?
הנה התסמינים העיקריים של אי ספיקת לב:
חולי אי ספיקת לב מדורגים ומטופלים בהתאם לרמת התפקוד שלהם:
דרגה 1 – אין תסמינים. טיפול על ידי שינויים באורח החיים, תרופות לב ומעקב.
דרגה 2 – החולה מבצע פעילויות יומיומיות, אבל מתעייף וחווה קוצר נשימה בזמן פעילות מאומצת.
דרגה 3 – קושי בביצוע פעילויות יומיומיות בסיסיות, קוצר נשימה, דפיקות לב מהירות גם בזמן פעילות מתונה.
דרגה 4 – התסמינים מופיעים גם בזמן מנוחה, קושי רב בתפקוד יומיומי.
התסמינים נוטים להופיע בהדרגה, ולכן השוואה של התפקוד הפיזי שלכם כיום ובעבר יכולה לסייע בבירור. על פי רוב, יופיעו ראשונים קשיי נשימה, קושי בביצוע מטלות יומיומיות, קושי לעלות במדרגות הבית, שינה לא רציפה ונפיחות ברגליים. אם אתם חושדים שאתם סובלים מאי ספיקת לב, מומלץ להתייעץ עם רופא. ספרו לו על כל שינוי שחל בהרגשה הפיזית שלכם, ביכולת התפקוד היומיומית. אם הרגשתם שהגוף הזדקן בטרם עת, שוחחו עמו על כך. אם בני המשפחה שמו לב לשינוי בתפקוד שלכם, היוועצו עם הרופא. בנוסף, גם שינויים במצב הרוח, חרדות ופחדים הם סימנים לאי ספיקת לב שעשויים להתלוות לסימנים הפיזיים.
לכן בדיוק חשוב לדעת מה זה אי ספיקת לב - ואם אחד מהתסמינים הבאים מופיע צריך לפנות בדחיפות לרופא:
המחלה מחמירה עם הזמן אך העלאת מודעות, מעקב וטיפול מתאים יכולים להאט את ההידרדרות. אבחון מוקדם יכול לסייע רבות וכיום יש מגוון תרופות שמביאות לשיפור משמעותי בתסמינים ומפחיתות את תדירות האשפוזים ואת התמותה מהמחלה.
צילום תמונת קאבר: Shutterstock