מיגרנה בזמן ובמקום הלא נכון: מה עושים כשחוטפים התקף מיגרנה ארוך פתאומי? מידע מקצועי בחסות נוברטיס

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

"חטפתי בפעם הראשונה מיגרנה בחדר הלידה", מספרת ענבר ליבוביץ' מאשקלון. "הלידה התרחשה בחודש דצמבר כך שהחדר היה מחומם, התחילו לי כאבי ראש איומים, הקאתי פעם אחר פעם והרגשתי מיובשת. ביקשתי שייתנו לי נוזלים והעירוי עזר אבל כאב הראש היה עצום. רק כשההתקף חזר כשלושה חודשים אחרי כן בעוצמה גבוהה שגרמה לי לשיתוק זמני, התחלתי להבין שאני כנראה סובלת ממיגרנות. כל החוויה בלהפוך לאמא נפגעה בצל המחלה הכרונית".

מחלת המיגרנה, אותו כאב עז ההולם בראש, אף פעם לא מגיעה בעיתוי טוב. ההתקפים משבשים את חיי החולים במחלה ומשפיעים על חיי הקרובים להם, אשר נאלצים לחוש לעזרתם ולהקל על סבלם. התקף ממוצע נמשך בין 4 ל-72 שעות והטריגרים למיגרנה שונים ומגוונים. יש כאלה שסובלים ממיגרנה בעקבות לחץ, מתח, חוסר שינה, התייבשות או אכילת מאכלים שונים, אבל כולם נאלצים להתמודד עם שיבוש קשה בשגרת חייהם. 

מיגרנה בהפתעה
נאלצים להתמודד עם שיבוש קשה בשגרת חייהם

"התקופה לקראת החתונה הייתה הקשה ביותר", מספרת טלי, שמתמודדת אף היא עם מיגרנה. "למזלי, צלחתי את האירוע ללא פגע ועם הרבה תפילות. אבל השילוב של המתח והלחץ האופייניים לתקופה הזו עם החרדה מהאפשרות - הסבירה בהחלט לצערי - שדווקא הערב המאושר בחייך יתרסק לתוך התקף מיגרנה עוצמתי, הוא נוראי". 

"בעקבות המיגרנות פוטרתי מהעבודה"

ילנה חיו, נשואה ואם לשלושה ילדים, סבלה מגיל צעיר מכאבי ראש. לפני שנים מספר התקף קשה של מיגרנה גרם לאשפוזה. לאחר סדרת בדיקות ילנה אובחנה עם מקרה קשה של מיגרנה כרונית. "קרה בעבר שתכננתי חופשה חלומית עם בעלי – שיט תענוגות, אבל חטפתי התקף וכל הנסיעה נהרסה. לא מזמן יצאתי עם בעלי לחגוג יום הולדת בצימר, חטפתי התקף בדרך וכשהגענו לצימר כל מה שעשיתי זה לשכב בחדר חשוך". 

התקפי המיגרנה תופסים את החולים במחלה גם בחיי היומיום, ולא רק כשמדובר באירוע מיוחד הקשור למשפחה או לקריירה. "כשאני יוצאת לאירוע משפחתי, שבו מוזיקה, המולת אנשים, עשן ועוד טריגרים, ברור לי שאחזור עם התקף. למסיבות ולמועדונים אני לא יוצאת. אני אפילו לא עושה קניות בסופר בגלל המולת האנשים והריחות. בעלי עושה הכול", מספרת ילנה. "אני גרה בקומה רביעית בלי מעלית, הדופק עולה בגלל הטיפוס במדרגות ולכן בכל פעם כשאני נכנסת הביתה אני מיד הולכת לשכב במיטה. בגלל התקפי המיגרנה גם פוטרתי ממקום עבודתי בעבר, במוקד מכירות של סוכנות רכב. הייתי מוכרת מצטיינת, אבל הרבה פעמים התחיל לי התקף בעבודה והייתי חייבת להגיע הביתה בתוך חצי שעה כדי לקחת תרופות ולשכב במשך כמה ימים. זה פגע בהספק וברצף העבודה ובעקבות המצב הזה פוטרתי אחרי שנה וחצי".

מיגרנה בהפתעה - ילנה חיו
״בעקבות המיגרנה פוטרתי מהעבודה״. חיו

"בהמשך", מספרת חיו, "עבדתי שעה-שעתיים ביום וטיפלתי בקשישה וגם זה היה קשה לי, כי לעתים הייתי צריכה להתכופף ואז הדם יורד לראש. המיגרנה מופיעה מדי שבוע-שבוע וחצי וההתקפים משביתים אותי לחלוטין. מיגרנה גורמת לחוסר תפקוד מוחלט".

"שכבתי במיטה עם פיצוצים בראש ושילמתי כסף על נופש"

לאחר חופשת הלידה חזרה ענבר לעבודתה ותאונת דרכים בה הייתה מעורבת גרמה לכך שהתקפי המיגרנה הפכו לכרוניים. "העוצמה שלהם הייתה ברמה משתקת וחוויתי התקף כמעט מדי יום", היא מספרת, "למדתי להכיר כל פרט בגוף שלי ולהימנע מחשיפה לאותם טריגרים שגורמים לה, לדוגמה מקומות מחוממים, תאורה פלורסנטית, ריחות ואפילו מקומות בבית שאיני יכולה לשבת בהם כי הם גורמים למתח בכתפיים, המעורר מיגרנה. אני אשקלונית, הים היה אהבה גדולה, אך אני נמנעת מחשיפה לשמש כי היא גורמת למיגרנות". 

מיגרנה בהפתעה - ענבר ליבוביץ'
"התקפים בעוצמה משתקת כמעט מדי יום". ליבוביץ׳. צילום: YNET

ענבר נאלצה לשנות את תחום עבודתה כדי לשלוט במחלה. כיום היא עובדת כמאפיינת חווית משתמש ומנחת סדנאות חשיבה עיצובית ועבודתה כעצמאית מאפשרת לה לשלוט בסדר היום ובמקומות שבהם היא תהיה. ״זה פגע בתפקוד הסביבה שלי״, היא מספרת, ״בבעלי שהפסיד המון שעות עבודה ובאמא שלי שעזרה לי. עשיתי את השינוי בגלל המיגרנה, כי הבנתי שאיני יכולה לשבת 24/7 מול מחשב ולנסוע למרכז ולעבוד בפול טיים ג'וב. לכן יצאתי לעצמאות כדי להיות מסוגלת לבחור מינונים של עבודה ולהיות בתנועה".

אף כי ענבר יודעת כיצד להתנהל עם המחלה, המיגרנה עדיין ממשיכה לקלקל לה את התוכניות מדי פעם. "באחת הפעמים תכננו חופשה בצימר ואז רגע לפני הנסיעה, במקום להתפנק בסוף השבוע, שכבתי במיטה בבית עם פיצוצים בראש. שילמתי כסף על נופש שרק סבלתי בו". 

אבחון מוקדם יכול להשפיע על יעילות הטיפול

כדי לאבחן מיגרנה ולהבדילה מכאב ראש רגיל, או מכאב ראש שניוני למחלה אחרת, צריך להיבדק אצל רופא, אשר במידת הצורך גם יפנה אתכם לביצוע בדיקות לבירור. "אם כאב הראש הראשון חזק ולא מוכר, אפשר תחילה לטפל במשככי כאבים רגילים ללא מרשם, אבל אם הוא נמשך ולא עובר, מומלץ לפנות לרופא משפחה משום שהמקרה דורש בירור", אומרת ד"ר שירה מרקוביץ', מומחית לנוירולוגיה ולכאבי ראש במחלקת נוירולוגיה בבית החולים שערי צדק ובמכבי שירותי בריאות.

״יש טיפולים שמיועדים למיגרנה ואם המחלה מופיעה בתדירות גבוהה, נותנים במקרים רבים טיפול מונע כדי להפחית את התדירות ואת העוצמה של הכאב ושל התופעות הנלוות. יש להיוועץ עם רופא משפחה בנוגע להפניה לטיפול מניעתי על ידי נוירולוג - ועדיף מוקדם ככל האפשר. אז", היא אומרת, "גדל הסיכוי לטפל בתופעה ביעילות רבה יותר, ולהפחית את תדירות ההפתעות הלא רצויות שמגיעות תמיד בזמן הלא נכון".

ד"ר שירה מרקוביץ'
״להיוועץ עם רופא מוקדם ככל האפשר״. ד״ר מרקוביץ׳. צילום: אוסף פרטי
Curated Tags