פסוריאזיס מדבק? קיראו עובדות מעניינות על המחלה באתר בחסות נוברטיס

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

1. על פי היסטוריונים, מחלת הפסוריאזיס ("ספחת" בעברית) מופיעה בתנ"ך. המונח שבו השתמשו בשפה המקראית היה "צרעת", אך זו אינה המחלה הזיהומית שנקראת בימינו בשם זה. המחלה הזאת נתפסה כעונש על חטא: האמונה המקובלת באותה התקופה הייתה כי חולי פסוריאזיס הביאו את זה על עצמם. דעה קדומה נוספת שהייתה מושרשת באותם זמנים הייתה כי מדובר במחלה מדבקת. זו הסיבה לכך שחולי פסוריאזיס הורחקו מהחברה, וחלקם אפילו נשרפו על המוקד.

2. לאורך ההיסטוריה, פותחו תרופות רבות ומגוונות שנועדו להרגיע את התופעה העורית או את הגירוי שגורמת מחלת הפסוריאזיס. בין השאר, השתמשו בתה עשוי משמן עצים וגם בשמן דגים. אבל אין ספק שה"תרופה" המוזרה ביותר היא זו שהתגלתה כתובה על נייר פפירוס עתיק, בו הובא מתכון למרקחת שעשויה מבצל, מלח ים ושתן.

3. אז האם פסוריאזיס מדבקת? בעוד שעדיין יש צורך במחקר נוסף כדי להבין לעומק את הפסוריאזיס, דבר אחד ידוע כיום בוודאות מוחלטת: זוהי איננה מחלה מדבקת. במילים אחרות, החולה לא יכול להפיץ את המחלה באמצעות מגע, רוק או יחסי מין.

עובדות על פסוריאזיס
"דבר אחד ידוע כיום בוודאות מוחלטת: זוהי איננה מחלה מדבקת" צילום: Shutterstock

4. מחקר שנערך בדנמרק גילה כי לפסוריאזיס יש קשר למשקל עודף ולסוכרת מסוג 2. החוקרים גילו כי אצל אנשים הסובלים מסוכרת סוג 2 יש סיכוי של יותר מ-50% לפתח פסוריאזיס לעומת אנשים שאינם חולים בסוכרת. המחקר גם מצא כי חומרת הפסוריאזיס עולה ככל שמשקלו של אדם גבוה יותר. לא ברור בדיוק איך הסוכרת ומשקל היתר תורמים להופעת הפסוריאזיס. ידוע כי גם גנטיקה, עישון ושתיית אלכוהול מהווים גורמי סיכון למחלה.

5. בנוסף למצבה של המערכת החיסונית של האדם, יש גורמים גנטיים שתורמים להתפתחות המחלה. לאנשים שלוקים בפסוריאזיס יש בדרך-כלל קרוב משפחה אחד או יותר שסובלים מהמחלה. עם זאת, העובדה שיש לכם בני משפחה חולים אינה אומרת בהכרח שגם אתם תחלו. לפחות ל-10% מהאוכלוסייה הכללית יש את אחד הגנים שיוצרים את הנטייה לפסוריאזיס, ולמרות זאת רק 2%-3% מהאוכלוסייה אכן מפתחים את המחלה.

6. אחד מגורמי הסיכון למחלה הוא לחץ נפשי. ידוע שלחץ נפשי מחליש את המערכת החיסונית, ולכן הוא תורם להופעת הפסוריאזיס.

ד"ר רון יניב
גנטיקה, עישון ושתיית אלכוהול מהווים גורמי סיכון למחלה. ד"ר יניב צילום: אוסף פרטי ד"ר רון יניב

7. אם אחד ההורים שלכם לקה בפסוריאזיס, קיים סיכוי גבוה מהממוצע שגם אתם תחלו. אם שני ההורים הם חולי פסוריאזיס, הסיכוי גדל עוד יותר.

8. נשאי HIV או חולי איידס נוטים יותר לפתח פסוריאזיס. בנוסף, ילדים ומבוגרים צעירים עם זיהומים חוזרים ונשנים, כמו דלקת גרון, עלולים להיות בסיכון מוגבר.

9. עישון טבק מעלה את הסיכון ואת חומרת הפסוריאזיס, ועשוי לגרום להתפתחות המחלה.

Curated Tags

צילום תמונת קאבר: Shutterstock


מידע אישי למטופלים