טיפול בכולסטרול גבוה : איך מטפלים בבעיית כולסטרול? בחסות נוברטיס

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

כולסטרול גבוה הוא מצב ממנו סובלים אנשים רבים, ויש לו השלכות בריאותיות רבות במידה שאינו מטופל. לדברי פרופסור יעקב הנקין, מנהל המערך האמבולטורי של המערך הקרדיולוגי והשרות לקרדיולוגיה מניעתית וטיפול בכולסטרול גבוה ושומני הדם בבית החולים סורוקה, לכ-40% מהאוכלוסייה מעל גיל 55 יש רמות כולסטרול מעל אלו הרצויות.

"הגוף זקוק כמובן לכולסטרול, אבל לא ברמות גבוהות מדי", מסביר פרופ' הנקין. כיצד נוצר מצב בו כולסטרול גבוה מידי? מכיוון שהכולסטרול אינו מסיס, ההתניידות שלו בדם היא בליפופרוטאינים, מעין "מוניות", שמעבירות אותו לכל חלקי הגוף. יש שני סוגים מרכזיים של ליפופרוטאינים המוכרים בעיקר ככולסטרול הרע -LDL - והכולסטרול הטוב - HDL. "ה-LDL מוביל כולסטרול מהכבד אל שאר רקמות הגוף, ואת עודפי ה-LDL אמור הכבד לסלק מהדם באמצעות קולטנים ספציפיים. במצבים מסוימים, תורשתיים או נרכשים, הכבד לא מסלק את כל עודפי ה-LDL ורמתו בדם עולה מעל הרצוי. כאשר יש עודף, הכולסטרול מצטבר בדפנות העורקים וגורם להיצרותם, מצב היכול להוביל לאוטם שריר הלב, שבץ מוחי או כאבים ברגליים בהליכה. 

"ה-HDL תפקידו הפוך - הוא מנקה את כלי הדם ומושך את הכולסטרול לכבד", מוסיף פרופסור הנקין. לדבריו, יחס תקין אצל אדם בריא הוא רמות LDL גבוהות עד פי 3 מרמות ה-HDL.

רמת יתר של כולסטרול בדם נקראת היפרכולסטרולמיה, ומצב זה הוא אחד מגורמי הסיכון להתפתחות טרשת עורקים, מחלות לב ושבץ. כאמור, ממצב זה סובלים אנשים רבים.

ישנם כמה קווי טיפול בכולסטרול גבוה שמטרתם הפחתה של רמות ה-LDL בדם:

1. דיאטה

שינוי התזונה יכול לגרום לכך שייווצר פחות LDL בדם, בעיקר אם מצמצמים את צריכת השומן מהחי. "דיאטה כזו יכולה לסייע במקרים הקלים", אומר פרופ' הנקין, "במקרים הקשים יותר, במקרים שיש רקע גנטי, או כאשר מדובר באנשים עם סוכרת ואנשים מעשנים - כבר נגרם נזק לכלי הדם וכאן הדיאטה לבדה אינה מספיקה".

טיפול בכולסטרול גבוה
"שינוי בתזונה יכול להפחית ייצור LDL בדם" צילום: Shutterstock

2. תרופות לעיכוב ייצור הכולסטרול בכבד (סטטינים)

מכיוון שהכבד זקוק לכולסטרול, אם לא מתאפשר לו לייצר אותו אז הוא מושך אותו מהדם וכך מנקה אותו. התרופות ממשפחה זו הוכחו כמפחיתות שבץ מוחי והתקפי לב, ותופעת הלוואי המשמעותית העיקרית שלהן היא כאבי שרירים. "התרופות האלו יעילות, ומסוגלות להוריד את רמת ה-LDL, אבל לא תמיד זה מספיק", מציין הנקין, "בנוסף נוצרה להן תדמית שלילית, שלא בצדק, ולעתים זה מרתיע מטופלים".

3. תרופות לעיכוב הספיגה של הכולסטרול במעיים

תרופות אלו ניתנות ביחד עם הסטטינים וכך מספקות מענה רחב יותר, מסביר פרופ' הנקין. התרופות ממשפחה זו כמעט ונטולות תופעות לוואי, ויכולות לסייע בטיפול בכולסטרול גבוה על ידי הורדת רמות ה-LDL.

בשנים האחרונות התגלה חלבון בשם PCSK9  שפעילותו גורמת לרמת LDL גבוהה בדם ולכן פותחו טיפולים אשר מטרתם לנטרל או למנוע את ייצור החלבון. חלבון ה- PCSK9 אחראי על פירוק הקולטנים של ה-LDL בכבד. נטרול שלו מביא לכך שמספר הקולטנים עולה ושרמות גבוהות יותר של LDL מפונות מהדם.

שתי קבוצות טיפוליות פועלות על מנת להפחית את השפעת ה  PCSK9 :

4. תרופות הפועלות לעיכוב חלבון ה-PCSK9

 תרופות ממשפחה זו מסייעות בהורדת ה-LDL במקרים בהם קווי הפעולה הקודמים לא השיגו את מלוא המטרה. 

התרופות במשפחה זו הן למעשה נוגדנים נגד החלבון שניתנות בזריקה. 

5.  תרופות הפועלות להפחתת ייצור החלבון PCSK9

שיטה חדשנית לטיפול בכולסטרול גבוה המנטרלת את היווצרותו של  האנזים-PCSK9 בדם. תרופה זו משתייכת לקטגורית טיפולים בשם siRNA) interfering mRNA small). תרופות אלו מונעות את ייצור החלבון ברמת ה-RNA.

 כל הטיפולים המצוינים מפחיתים את ערכי ה-LDL, כשהפחתת ערכי LDL הוכחה כבעלת קשר ישיר להפחתת אירועים לבביים.

 

צילום תמונת קאבר: Shutterstock

Curated Tags