חולה עם תקשורת זוגית בריאה : מתמודדים עם סרטן שד גרורתי ביחד

It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

אם יש לך בן או בת זוג, קבלת האבחון עלולה לעורר חרדה מפני העתיד שנותר לוט בערפל ולהוסיף מתח רב למערכת היחסים שלכם. בן זוגך יזדקק ודאי לזמן מה כדי להפנים את משמעות האבחון שלך ולהתרגל לרגשות החדשים שצצים עקב כך. דווקא מתוך המשבר, אפשר למצוא דרכים לא רק להתמודד אלא אף לחזק את התקשורת הזוגית ואת הקשר.

שתפי את בן זוגך

הגיעו יחד לביקור אצל הרופא והפכי את בן הזוג לשותף פעיל בתהליך קבלת ההחלטות לגבי אפשרויות הטיפול והצעדים הבאים. בן הזוג שלך יכול גם לעזור לך לזכור מה נאמר במרפאה, ואף לשאול שאלות שלא חשבת עליהן.

דברי בפתיחות

היי כנה לגבי הרגשות שאת חווה תוך כדי ההתמודדות עם סרטן השד הגרורתי. הסתרת רגשות עלולה רק לפגוע בתקשורת הזוגית, להרחיק בני זוג ולמנוע מהם תמיכה הדדית.

שתפי בבהירות מהם הצרכים שלך - ולהפך

חשוב להסביר לבן הזוג שלך מה את בדיוק צריכה ומצפה לקבל ממנו. בה בעת, אל תשכחי לשאול למה הוא זקוק, כדמות מטפלת שצריכה להרגיש נתמכת גם היא. לטובת מערכת היחסים שלכם, חשוב שתוכלו להשקיע זמן בדברים שחשובים לך, וחשוב גם שתעודדי אותו לעשות דברים שהוא אוהב (כמו להיפגש עם חברים, ללכת לחדר הכושר ועוד).

שוחחו על השינויים הגופניים

סרטן שד גרורתי עלול לפגוע בפן האינטימי של הזוגיות שלכם. דברו בפתיחות על הצרכים הגופניים שלכם, ומצאו דרכים חדשות לשמור על קרבה.

מצאו זמן זוגי

תכננו זמנים קבועים בהם תבלו ביחד - בלי דיבורים על הסרטן. נצלו את זמן האיכות הזה כדי להתחבר מחדש כזוג.

אם את רווקה או גרה לבד, אל תהססי ובקשי אוזן קשבת וכתף תומכת אצל חברים, משפחה או קבוצות תמיכה של נשים שחיות עם סרטן שד גרורתי.

חולה עם תקשורת זוגית בריאה - תמונה עיצובית
תכננו זמנים קבועים בהם תבלו ביחד - בלי דיבורים על הסרטן. צילום: Shutterstock

תקשורת זוגית - הסוד השמור ביותר להצלחה במערכת יחסים 

"כדי לשכנע את עצמי לדבר על הנושאים הקשים, אני מזכירה לעצמי שבהיסטוריית מערכת היחסים שלנו המצב תמיד השתפר אחרי שדיברנו על הכל".

"יום אחד ישבתי אתו ואמרתי לו ששום דבר שיגיד לא יכול לפגוע בי, אבל לא לדבר איתי כלל - זה פוגע ברגשותיי. היום אני יודעת שתקשורת זה המפתח לאושר ולהצלחה שלנו כזוג".

"שום דבר לא מביע אהבה יותר מאשר להתחבק עם בן הזוג שלך ולדבר על מה שצופן לבך".

(קולות מקבוצות נשים המתמודדות עם סרטן שד גרורתי)

תקשורת זוגית חשובה במיוחד לזוגות לאחר אבחנה של סרטן שד גרורתי משום שכל צד בזוגיות - הן האדם שחי עם הסרטן והן השותף התומך - נמצא במצב של מתח משמעותי. כשמדובר ברגשות כמו פחד, כאב ולחץ, פעמים רבות הנטייה הטבעית היא לשמור את התחושות בבטן כדי להגן על בן הזוג או על עצמך. אבל תקשורת זוגית אינה מפרידה בין אנשים, כך גורסים המומחים. אם יש מתכון סודי שעוזר להתמודד עם החיים לצד סרטן שד גרורתי, במיוחד בענייני אינטימיות, רומנטיקה ומערכות יחסים - זה לדבר, לדבר ולדבר.

חשיבות האינטימיות

"אני מאבדת את השיער שלי, את השדיים, את הפוריות. זה אובדן בלתי פוסק. אבל הוא ממלא את החללים האלה בדברים אחרים, והתקווה שלו מעוררת השראה ואף מדבקת".

"יום אחד בעלי לקח אותי למראה, אחרי שחמקתי ממנה. הוא אמר לי, 'לא אכפת לי איך את נראית, אני אוהב אותך'. ידעתי באותו רגע שאנחנו ביחד לטווח הרחוק".

"זה מסע שלא מדברים עליו. השינוי הזה קורה גם לך? מה אני עושה עם זה?"

(קולות מקבוצות נשים המתמודדות עם סרטן שד גרורתי)

אחד השינויים והאתגרים הגדולים והנפוצים בזוגיות לאחר אבחון הוא פגיעה באינטימיות, כשחיי היומיום הופכים לרצף של ביקורים אצל הרופא, בקשת מרשמים, היצמדות למשטר רפואי וניסיון לנוח ככל האפשר. בנוסף, המידע הנחוץ להתמודדות עם בעיות אינטימיות אינו נגיש דיו לעתים. נשים שחיות עם סרטן שד גרורתי מרגישות שהרופאים שלהן לא מעלים מספיק את הנושא במהלך הביקורים, או שהן לא ידעו כלל שאחת מתופעות הלוואי השכיחות של הטיפול היא ליבידו ירוד. גם אם קשה לדבר על הנושא הזה, חשוב בכל זאת לשתף את בן הזוג שלך במה שמתרחש בגופך ובראשך. זכרי שאינטימיות אינה בהכרח רק קיום יחסי מין, יש דרכים נוספות רבות להרגיש מחוברים לאדם אחר. עבור רבות ורבים, רומנטיקה אמיתית היא פשוט להיות ביחד ולהיות שם זה עבור זו.

עול האשמה

"הרגשתי ממש אשמה בהתחלה כשלא יכולתי לעשות כלום. חשבתי לעצמי, איך אוכל לבקש ממנו לעשות יותר ממה שהוא כבר עושה?"

"יש כל כך הרבה טוב בינינו והסרטן כבר לא יכול לפגוע בזה, גם אם הוא ימשיך להתפשט. אני יודעת שזה מה שהוא רואה ובשל כך הוא נשאר איתי".

(קולות מקבוצות נשים המתמודדות עם סרטן שד גרורתי)

נשים רבות שחיות עם סרטן שד גרורתי אמרו שחוו רגשות אשם בשלב זה או אחר. חלקן הרגישו רע כי ביקשו מבני הזוג לקחת על עצמם תפקידים ואחריות נוספים, או שהרגישו לא ראויות לחברה ולתמיכה של בן הזוג. חלק מהנשים גם הרגישו שהן כפו על בן הזוג שינוי באורח החיים או הרגישו אשמות כי הן לא יכולות להביא ילדים לעולם. הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות הוא לדבר על הרגשות הללו עם בן הזוג ולדון בפתרונות אפשריים שיעבדו עבור שניכם. ייתכן שתגלו שהתשובות שלהם מרגיעות אתכן ויחזקו את התקשורת הזוגית שלכם.

לקריאה נוספת

●    Advanced Breast Cancer Community - Resources for caregivers

●    American Cancer Society - Telling Others About Your Cancer

●    BreastCancer.org - Talking to Your Family and Family About Breast Cancer

●    Cancer.Net - Talking With Your Children

●    LBBC - Talking With Children About Metastatic Breast Cancer

●    National Cancer Institute - Facing Cancer With Your Spouse Or Partner

●    Rethink Breast Cancer - Living With Metastatic Breast Cancer: Telling Loved Ones About Your Diagnosis

●    Cancer Support Community - Frankly Speaking About Cancer: What Do I Tell The Kids

●    The Cancer Caregiver’s Guidebook - Helping you navigate the cancer caregiving journey with information, strategies, and support

 

הארגונים והאתרים הנזכרים לעיל הם חיצוניים לנוברטיס. לנוברטיס אין כל שליטה על המידע המסופק בהם, ולכן היא אינה יכולה להבטיח את הדיוק או את שלמותו של מידע זה.  כל מידע המתקבל מאתרים אלה לא מהווה תחליף לייעוץ רפואי המתקבל מהרופא המטפל. 
 

Curated Tags

צילום תמונת קאבר: Shutterstock